Güncel Fiyatlar

Gemi Adamı Belgesi Fiyatı Nedir? Nasıl Alınır? 2023 (Detaylı Bilgi)

Deniz İş Kanunu Madde 2: Bir hizmet akdine dayanarak gemide çalışan kaptan, zabit ve tayfalarla diğer kimselere “gemi adamı” denir. Türk denizciliğinin ilerlemesinde adeta kilit bir nokta olan gemi adamı olmak için gemi adamı cüzdanı almak gerekmektedir. Bu belgesiz, denizcilik sektörüne atılmak gemi adamı için olanaksızdır.  Gemi adamı cüzdanı fiyatı için sınav ücretleri, kurs, konaklama vb. birçok şey hesaplanmaktadır. Gemi Adamı Belgesi Fiyatı Nedir? Nasıl Alınır? tüm detaylarını araştırdık.

Gemi Adamı Belgesi Nedir?

Gemi adamı cüzdanı, karada araç kullanmak için alınan ehliyet gibi görev görmektedir. Liman cüzdanı yani gemi adamı belgesi ile kuralara uygun bir şekilde gemilerde çalışmanız mümkün olmaktadır.

Gemi Adamı Belgesi Ne İşe Yarar?

Gemi adamı belgesi, gemi personelinin kullanabileceği, gemilerde çalışmanıza olanak sağlayan pasaport benzeri bir belgedir. Bu belgeye sahip olduğunuzda yurt içi veya yurt dışı gemilerde iş bulmanız daha kolay olacaktır. Bazı ülkelere vizesiz giriş yapmanızı sağlar, vizesiz giriş için gemi mürettebatı olduğunuzu ve o ülkede gemide çalışmaya başlayacağınızı kanıtlamanız gerekir.

Gemi Adamı Belgesi e-Devletten Nasıl Alınır?

Denizci cüzdanı düzenlenebilmesi için öncelikle gemiadamı sağlık raporu alınmakta, ardından istenilen ölçülerde fotoğrafları çekilerek e-Devlet şifresi olmayan kişiler e-Devlet şifresi alarak diğer işlemleri tamamlayabilmektedir. Kişi 18 yaşından büyük ise Nüfus Müdürlüğü’ne giderek “Gemici Olur” yazısı ve “İkametgah Belgesi” alır. Bu belgeleri tamamlayıp Liman Başkanlığına başvurduktan sonra kendisine verilen C kodu ile bankaya ödeme yapar ve makbuzları Liman Başkanlığına teslim eder. Denizcinin cüzdanı kendisine posta ile gönderilir.

Liman Harcı C Kodu Nasıl Alınır?

Tüm denizcilere liman yetkililerine gittiklerinde C kodunu almaları ve yapmak istedikleri işlemlerin ücretini bankaya ödemeleri söylenmektedir. C kodu, liman başkanlıklarında evrak yenileme veya inceleme işlemleri için ödeyeceğimiz vergi kalemlerinin, borçlanmanın elektronik ortamda yapılması şartıyla devlet bankasına ödenmesidir.

Denizcilerin genellikle yaptıkları işlemler şunlardır:

Stcw’yi yenilemek, kalifikasyonu yenilemek, sınav ücretini ödemek veya cüzdanı yenilemek. Bu işlemler ve tüm bu ödemeler için “C Kodu” almamız gerekiyor.

Gemi Adamı Belgesi Fiyatı 2023

Her personel üyesi ve sınıf için sertifikalar değişiklik gösterdiği için ücretlerde de net bir rakam yoktur. Tahmini fiyatlar ise şu şekildedir:

İşlemÜcret
Eğitim kurs2.500-3.000 TL
Sağlık raporu200-250 TL
Sınav100 TL
Cüzdan ve sertifika300-350 TL
Gemi Adamı Cüzdanı Fiyatı

Gemi Adamı Cüzdanı Harç Bedeli Ne Kadardır? 2023

Gemi Adamı Cüzdanı harç bedeli 2023 yılında 377,60 TL’den az, 25.463,10 TL’den fazla olamaz.

Gemi Adamı Kurs Ücretleri Ne Kadar?

 Piyasada birçok gemi adamı kursları bulunmaktadır. Bu yüzden fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir. Ortalama olarak gemici kurs ücretleri 1.500 TL ile 3.500 TL arasındadır. Kurslar genellikle 2-3 ay arasında sürmektedir. Kurs dönemlerinde herhangi bir yerde çalışmamak ve tüm eğitimlere katılmak şartı bulunur.

Sürücü Kursu ve Ehliyet Fiyatları 203 yılında ne kadar oldu içeriğimizde detaylandırdıkç

Gemi Adamı Harcı Hangi Bankalara Yatırılmaktadır?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından tahsil edilen Gemi Çıkış Belgesi harcı ve diğer denizcilik ödemeleri Halkbank aracılığı ile yapılmaktadır. Yeni Gemi adamı Cüzdanı Harcı ve diğer Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı e-Devlet sayfası Denizcilik Portalı üzerinden tüm işlemleri yapabilirsiniz.

Gemi Adamı Cüzdanı Ne Kadar Sürede Çıkar?

Gemi adamı cüzdanı almak için kurs süresi ortalama olarak 1 aydır. Devamında sınav süreci ve belgelerin çıkarılma süreciyle birlikte yaklaşık olarak 45 günlük bir süre içerisinde çıkmaktadır.

Gemi Adamı Nasıl Olunur?

Gemi adamı olabilmek için öncelikle istenilen gemi personeli alanı seçilmelidir. Gemi personel alanı seçiminin ardından alana uygun olarak açılan denizcilik kursları bulunmaktadır. Kurs süresince başarılı bir şekilde eğitim alan gemi personeli adayları, kurs sonunda yapılacak gemiadamı sınavlarına girerek gerekli işlemlerden sonra gemiadamı olmaya ve gemiadamı cüzdanı almaya hak kazanabilirler.

Gemi Adamı Olma Şartları Nelerdir?

Gemi adamı olmak için kişide bazı koşullar aranmaktadır. İşte gemi adamı olmak için şartlar:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • TC vatandaşı olmayanlar için Türkiye Cumhuriyeti veya KKTC’de denizcilik ile ilgili öğrenim gören, mezun olan KKTC vatandaşı olmak veya Türk soylu yabancı olmak.
  • Gemi adamı yeterlilik dereceleri için ön şart olarak belirlenen yaş, öğrenim derecesi, deniz hizmet süresi ve diğer koşulları sağlamış olmak (18 yaşını doldurmuş olup en az ilköğretim mezunu olmak.)
  • Deniz hizmetlerine elverişli olduğunu belgeleyen sağlık raporunu almak.
  • Devletin şahsına dair işlenen suçlardan hüküm giymemiş olmak.
  • 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nun 313. maddesi kapsamına giren suçlardan hükümlü olmamak.

Kimler Gemi Adamı Olamaz?

Gemi adamı olmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Tedavisiz olan, sabit veya ilerleyen göz hastalıkları mevcut kişilere de “Gemiadamları Sağlık Raporları” verilmez. Denizde çalışmalarına müsaade edilmez; gemiadamı olarak çalışanların denizde çalışmalarına müsaade edilmez. Bunun yanı sıra, gemiadamı olmak için bazı eğitimler almanız gerekmektedir. Bu eğitimlerin sonunda Gemi Adamı Belgesi almaya hak kazanabilirsiniz.

Gemi Adamı Cüzdanı Çıkartmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Gemi adamı cüzdanı için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Adayın 4 adet vesikalık fotoğrafı
  • Müracaat sırasında gemi adamı cüzdanı büro amirliği tarafından verilen başvuru formu
  • STCW belgeleri
  • Diploma
  • Harç dekontu
  • Öğrenim belgesi
  • Adli sicil kaydı
  • Gemi adamı sağlık raporu
  • Askerlik durum belgesi
  • İkametgâh belgesi
  • Nüfus Müdürlüğü’nden alınan parmak izi kaydı gerekli belgelerdir.

Nasıl Gemi Adamı Cüzdanı Çıkarılır?

5682 kanun numaralı Pasaport Kanunu’nun 20. Maddesinde: ‘’Türkiye karasuları dışına çıkan Türk gemilerinin Türk vatandaşı olan mürettebatına usulüne uygun olarak bölge liman ve deniz işleri müdürlüklerince fotoğraflı Gemi adamı Cüzdanı düzenlenir.’’ Bu belgeyi alabilmek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Deniz ve İç Sular Genel Müdürlüklerinin belirlemiş olduğu şartlar vardır.  Gemi adamı cüzdanı, T.C Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Liman Müdürlükleri tarafından verilmektedir.

Ayrıca, gemi adamı bilgi sistemi oluşturulmuştur. Sistem üzerinden başvuru, belge sorgulama, belge doğrulama, izinler gibi birçok işlem yapılabilmektedir.

Gemi Adamı Başvuruları Nereye Yapılır?

https://gbs.uab.gov.tr/ linki üzerinden ”Gemi Adamı başvuru, sınav başvuru, gemi adamı profili, belge doğrulama, hizmet hesaplama aracı, yetkili kurumlar ve eğitim izinleri, ödeme sistemi” gibi tüm online işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Gemi Adamı Cüzdanı Sorgulama Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden gemi adamı cüzdanı sorgulama işlemi yapılabilmektedir. e-Devlet sistemine girerek gemi adamı sağlık raporu sorgulama yapılabilmektedir. Ayrıca gemi adamı elektronik başvuru sistemi de hizmete girmiştir.

Süresi Dolmuş STCW Belgeleri Yenilemesi Nasıl Yapılır?

Standards of Training, Certifiation and Watchkeeping for seafarers kelimelerinin kısaltılmış hali olan STCW, Denizcilik için Eğitim Serfitikalandırma ve Gözetme Standartları anlamına gelmektedir.

Gemide çalışmak için gerekli olan bu belgelerin yenilenmesi için aşağıdaki belgeleri edinmelisiniz:

  • Başvuru dilekçesi
  • STCW belgelerinin aslı
  • Gemi adamı cüzdanı aslı
  • Sınav başarı belgesi
  • Harç dekontu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi STCW yenilemek için gereklidir.

Gemici Yeterlilik Sınavı

Her yıl düzenlenen gemici yeterlilik sınavı, denizci olmak isteyen adayların hazırlandığı bir sınavdır. Gemici yeterlilik sınavları, bölge müdürlüklerinde yapılmaktadır ve duyurular resmi Denizcilik Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden adaylara iletilmektedir. Sınava başvuru için adayların beyanname doldurması ve en yakın liman başkanlığına başvuruda bulunması gerekmektedir. Eğer aday, sınavdan başarısız olur ise belgeleri adayın kendisine iade edilmektedir.

Sürücü kursu ve ehliyet fiyatları 2023 yılında ne kadar oldu bilgi almak için tıklayınız.

Gemi Adamı Maaşları Ne Kadar?

Gemi adamı maaşları sezona, yıla, çalışılan firmaya göre değişebilmektedir. Yabancı bir şirket ele alındığında ortalama maaşlar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

PozisyonMaaş (Dolar)Maaş (TL)
Kaptan7.400 Dolar100.788 TL
2. kaptan5.800 Dolar78.880 TL
3. kaptan3.600 Dolar48.960 TL
Reis (aşçı, lostromo)2.200 Dolar29.920 TL
Usta gemici (yağcı)1.700 Dolar23.120 TL
Kamarot1.500 Dolar20.400 TL
Gemi Adamı Maaşları

Liman Başkanlık Adresleri Bilgileri

Gemi adamı cüzdanı düzenlemeye yetkili olan ve Denizcilik Müsteşarlığına bağlı faaliyet gösteren Bölge Liman Müdürlükleri vardır. Her bölge liman müdürlüğüne bağlı olarak liman başkanlıkları vardır. Bu liman başkanlıklarının tam listesine T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bölge müdürlükleri ise aşağıda tabloda yer almaktadır:

Bölge MüdürlüğüMerkezTelefon
I.Bölge Müdürlüğüİstanbul0212 465 58 00
II.Bölge MüdürlüğüAnkara0312 203 19 51
III.Bölge Müdürlüğüİzmir0232 495 20 00
IV.Bölge MüdürlüğüBursa0224 317 00 00
V.Bölge MüdürlüğüAdana0322 435 78 37
VI.Bölge MüdürlüğüAntalya0242 246 20 00
VII.Bölge MüdürlüğüGaziantep0342 324 02 40
VIII.Bölge MüdürlüğüDiyarbakır0412 228 64 41
IX.Bölge MüdürlüğüSamsun0362 445 02 15
X.Bölge MüdürlüğüErzurum0442 233 40 37
XI.Bölge MüdürlüğüTrabzon0462 325 66 88
XII.Bölge MüdürlüğüSivas0346 225 03 13
XIII.Bölge MüdürlüğüBolu0374 212 13 26
Liman Başkanlık Adresleri Bilgileri

Gemi Adamı Kursları

Sektörde birçok gemi adamı kursları bulunmakta ve kişi, bütçesine uygun kurs seçimini yapabilmektedir. Özel kurslara örnekler aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

ŞehirKursEğitim İçeriğiOrtalama ÜcretTelefon
İstanbulERT & MTM SPORTSGemi adamı yeterlilik1.750 TL0850 346 84 69
İstanbulAvrupa DenizcilikYolcu gemilerinde çalışabilme eğitimi300 TL0850 305 08 73
İstanbulBoğaziçi DenizcilikGemici (yağcı) eğitimiBelirtilmemiş0850 305 12 97
AnkaraERT & MTM SPORTSGemi adamı yeterlilik1.750 TL0850 346 91 65
İzmirPusula DenizcilikGemici (yağcı) eğitimi2.650 TL0850 346 98 45
İzmirDönence DenizcilikBelirtilmemişBelirtilmemiş0850 305 07 30
MersinDoğa Denizcilik ve Demi Adamı KursuGemici eğitimiBelirtilmemiş0850 346 24 68
KocaeliHergüner Denizcilik ve Gemi Adamı Yetiştirme KursuGemi aşçısı400 TL0850 302 49 45
KocaeliHergüner Denizcilik ve Gemi Adamı Yetiştirme KursuYolcu gemilerinde çalışabilme eğitimi350 TL0850 302 49 45
KocaeliHergüner Denizcilik ve Gemi Adamı Yetiştirme Kursuİleri yangınla mücadele eğitimi/ Hızlı cankurtaran botu eğitimi400 TL0850 302 49 45
Gemi Adamı Kursları
Daha Fazla Göster

Asrın GÜNEY YILDIRIM

2023 Yılında Ekonomi Gündemini takip eden ve ekonomi yazıları yazan bir girişimciyim.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu