İş Dünyası

Köy Yumurtası İşinde Para Var mı? Kar Maliyet Hesaplaması 2023 (GÜNCEL)

Günümüzde para kazanmak için vatandaşlar birçok yol denemektedir. Para kazanmanın bir yolu da köy yumurtası üreticiliği yapmaktır. İnorganik besinlerde bulunan katkı maddelerinin sağlık açısından zararlı olması sebebi ile insanlar organik ürünlere yönelmeye başlamışlardır. Bu sebeple de köy yumurtası işi yapmak oldukça kâr getiren bir meslek haline gelmiştir. Biz de bu yazımızda sizler ile tavuk çiftliği nasıl kurulur, yumurta işinin sağlayacağı kâr ve maliyet hesaplamaları, tavuk çiftliği fiyatları, tavuk çiftliğinin aylık kazancı ve bu çiftliği kuran firmaları inceleyeceğiz. Siz de bir tavuk çiftliği kurmak ve köy yumurtası yetiştiriciliğinden para kazanmak istiyorsanız haberimizi detaylıca inceleyebilirsiniz.

Köy Yumurtası Kar ve Maliyet Hesaplaması

Tavukların yetiştiriciliğini yapıp yumurtaların üretimini gerçekleştirdikten sonra sıra pazarlamaya gelmiş demektir. Yumurtalarınızı elden satmanız veya pazara çıkarmanız halinde işiniz zor olacak ve yatırdığınız sermayeyi uzun vadede belki kazanacaksınız belki kazanamayacaksınız. Bu sebeple de yumurtalarınızı satmak için belirli bir firma bulmalı ve toptan satış gerçekleştirmelisiniz. Bu sektörde rakibiniz olacaktır. Rakiplerinizin önüne geçmek için hem kendinizi hem de ürününüzü çok iyi bir şekilde tanıtmanız ve piyasadaki yerinizi almanız gereklidir. Bu iş için ülkemizde birçok firma bulunmaktadır. Bu firmalar birçok yerden yumurta toplayarak toptancı görevi üstlenmektedir. Ancak bir firmadan teklif aldığınızda hemen o teklife yoğunlaşmayın. Diğer firmaların fiyat tekliflerini de inceleyip değerlendirme yaptıktan sonra bir firmada karar vermelisiniz.

Yumurtaların satış fiyatlarının belirlenmesinde yumurtaların boyutları önemli bir etken olacaktır. Köy yumurtaları, inorganik yumurta çeşitlerine göre daha yüksek fiyatlar ile satışa sunulmaktadır. Örnek bir maliyet hesaplaması yapacak olursak;

Çiftliğiniz de toplamda 800 tane gezen tavuğunuz var ve satış yapacağınız gün bu tavukların 700 tanesi yumurta verdi.

Yumurtaların tanesini 2,50 TL’den sattığınızı hesap edersek 2,50*700= 1,750 TL günlük kazancınız olacaktır. Doğal yemler 9 TL-15 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda 15 TL‘den hesap edersek 100 kilogramlık bir yem 1.500 TL olacaktır. Günlük kazancınızdan 1.500 TL yem parası düşüldüğünde 1.750-1500= 250 TL elinize para kalacaktır.

Günlük olan 250 TL kazancınızı da aylık olarak hesap yapacak olursak; 250*30= 7 bin 500 TL kazancınız olacaktır. Elektrik, su ve çalışan giderlerini de çıkaracak olursak elinizde aylık 3-4 bin TL kalacak demektir. Eğer yumurtaların bakımını doğru bir şekilde gerçekleştirirseniz yatırımınız kısa sürede size geri dönüş yapacaktır.

Tavuk Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tavuk yetiştiriciliği yaparak köy yumurtası üretimi gerçekleştirmek şu dönemlerde yapabileceğiniz en kârlı işlerden biri olmaktadır. Organik ve doğal beslenmeye rağbet artması sebebi ile vatandaşlar kutulu yumurtalar yerine köy yumurtalarını tercih etmeye başlamış durumdalar. Tavuk yetiştiriciliğinde işinizi hafife almadan gayet özenli ve düzenli bir şekilde çalışma yapmanız gerekmektedir. Tabii ki bir diğer husus da sabırlı olmanız olacaktır.

Bu işe başlamadan önce ilk olarak tavuklar ve yetiştiriciliği hakkında bu işi daha önceden yapmış olan insanlardan fikir ve bilgi almanızı öneririz. Daha sonra ise en çok hangi tavuklardan verim alacağınız konusunda gerekli araştırmaları yaparak o türleri getirtmeniz gerekecektir. Tabii ki bunun için öncelikle uygun tedarikçileri bulmanız gerekecektir. Bunun için de diğer tavuk yetiştiricilerinden fikir alabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar neticesinde gezen tavukların kümes tavuklarından daha çok yumurta ürettiği tespit edilmiştir. Tavuklardan gerekli verim almak tabii ki yine siz üreticilerin elinde olacaktır. Bir tavuğun yaşam koşulları ve beslenmesi ile ne kadar çok ilgilenirseniz o yönde verim alacaksınız demektir. Tavukların yaşayacağı bölgedeki iklim koşullarını, kümesin veya çiftliğin havalandırması ve ısı seviyesi, beslenmeleri için verilecek olan yem veya diğer besin ögeleri gibi bütün hususları dikkatle incelemeniz gerekecektir. Eğer bu koşulları sağlayamıyorsanız iyileştirme yönünde çalışmalar yapmalı ve en uygun şartları sağlamaya çalışmalısınız.

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk çiftliği kurmak için ilk olarak bir plan hazırlamalı ve bütçenizi göz önünde bulundurmalısınız. Bu iş her ne kadar kolay gibi gözükse de oldukça meşakkatli ve yorucu bir iş kolu olacaktır. Bu işi genelde emekliler, genç girişimciler, yaşamını köyde sürdürenler ve ek iş yapmak isteyenler ilgilenirler. Çiftlik kurmak için az sermayeler yeterli olmayacaktır. Bu sebeple yatırdığınız sermayeyi kaybetmek istemiyorsanız ve zarara uğramayayım diyorsanız iyice bir maddiyardim.com araştırma yapmanız gerekecektir. Eğer tavuk yetiştiriciliği ile ilgili hiçbir şekilde bilgi sahibi değilseniz ilk olarak kümeste tavuk besleyerek bu işe başlayabilirsiniz. Gerekli bilgiler edinildikten sonra işletmenizi geliştirebilirsiniz. Bu sayede de istenilen kazanç ve kâr oranını elde edeceksiniz demektir.

İyi bir girişimci olarak bu işi hakkınız ile tamamlamak istiyorsanız bu işe sımsıkı sarılmanız gerekecektir. Bu iş esnaflığa benzememektedir. Hayvan bakıcılığı tamamen ilgi ve özveri isteyen bir meslek dalıdır. Hayvanlarda oluşacak sıkıntılar ile çocuklarınızın sıkıntılarıymış gibi ilgilenmeniz gerekecektir. Bu sebeple ilk olarak kümes hayvancılığından başlayarak tecrübe sahibi olmanız iyi olacaktır. Bu işte başarılı olmak için bir diğer husus da ticari zekanızın olması olacaktır. Ticaret hayatında başarılı değilseniz kar sağlamanız çok mümkün olmayacaktır.

Çiftlik işinde başarılı olmak için yumurta veren tavukları araştırmalısınız. Bunun haricinde çiftlik kurulumu için gerekli izinlerin nerelerden alınacağını, çiftliğin kurulumu için hangi malzemelerin gerekli olduğunu, verimli tavukların hangileri olduğu ve çiftliğin toplam maliyetinin ne kadar olduğu gibi bütün hususlarda detaylı bir şekilde hesap yapmanız gereklidir.

Tavuklara hazırlanacak olan çiftliğin boyutlarını tavuk sayısına göre tasarlamanız gereklidir. Çiftlik kurulumunda yem kapları ve su çeşmelerini kesinlikle atlamamalısınız. Bu hususta her tavuk başına bir adet kuluçka kutusu gereklidir. Çiftliklerin bölgede bulunan iklim koşullarına, vahşi ve yırtıcı hayvanlara karşı korunaklı olması gereklidir. Ticaret hayatında başarılı olmak ve rakiplerinize karşı bir adım önde olmak istiyorsanız piyasayı sürekli araştırmalısınız. Yumurtalarınızı nerede satacağınıza karar verin elden yumurta satışı ile bir gelir elde edemezsiniz. Günümüzde marketlerin bile organik bölümleri bulunuyor. Bu sebeple böyle yerlere toplu satış gerçekleştirerek daha mantıklı kazançlar elde edebilirsiniz. 

Tavuk Çiftliği Açmak İçin Gerekli Belgeler

Bu işletmenin kurulumunun yapılması için gerekli mercilerden izinlerin alınması gereklidir. Öncelikle vergi mükellefi olunmasından dolayı vergi dairesine giderek vergi levhası alınması gereklidir. Daha sonra bulunduğunuz il ve ilçede bulunan belediyelere giderek iş yeri açacağınızı bildirmeniz gerekecektir. Tüm bunların dışında da esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptırmanız gerekecektir. Ruhsat için istenilecek olan belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Ruhsat için eksiksiz olarak doldurulmuş başvuru formu
  • İşletme sahibine ait nüfus cüzdanı,
  • İşletmeyi teşvik edici; satılık ise tapu senedi, kira ise kira sözleşmesi,
  • Kurulacak olan işletmenin çevreye zarar vermeyeceğini belirten belge
  • Yol ile ilgili izin belgesi,
  • Yangına karşı önlemlerin alındığını bildiren belge (itfaiyeden alınacak),
  • Yapının kullanılabilir olduğuna dair izin belgesi
  • Kapasiteyi gösteren bir belge,
  • İşletmenin kurulacağı yerin imar durumunu gösteren belge
  • İlçe Belediyesi İmar Müdürlüğünün onayladığı mimari proje örneği
  • Çevresel etki değerlendirme raporu
  • Çevrede tehlikeli atıklar söz konusu ise bunlar ile alakalı belge
  • Su ile ilgili alınan tedbirler ve fatura belgeleri,
  • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne yapılacak başvuru sonrası verilecek olan belge
  • Çevrede oluşacak kirliliklerin önleneceğini belirten bir belge gereklidir. Verilen bu belgeler ruhsat alımı için genel belgeler olup bağlı bulunulan il veya ilçe belediyelerinde farklılık gösterebilecektir. Bunun için net bilgiyi belediyelerin internet sitelerinden ya da şahsen müracaat ederek öğrenebilirsiniz.

Kazandıran Tavuk Çeşitleri

Tavuk çiftliğini zevk ve öylesine bir uğraş olarak değil de para kazanmak için kuruyorsanız işin boyutu değişecektir. Tabii ki bu tavuklara baktığınızda, gözlerinizde sevgi yerine dolar işareti oluştursun demiyoruz. 🙂  Para kazanmak amacı ile bir işletme kuruyorsanız yatırım yaptığınız parayı kısa zamanda geri kazanmayı istemek sizin en doğal haklarınızdan biri. Bu işe başlamadan önce yukarıda da bahsettiğimiz gibi bilgi sahibi olun. Eğer bu işle uğraşan bir yakınınız var ise bilgi alın. Sizlerin yatırımınızı geri kazanabilmeniz için verimi oldukça yüksek ve sizlere para kazandıracak olan tavuk çeşitlerini biz araştırdık. Yapılan araştırmalara göre en çok:

  • Avustralop
  • Lohman Brown
  • Ataks
  • Nick Brown
  • Leghorn
  • Pleymut cinsi tavuklardan oldukça yüksek verimler elde edebilirsiniz.

Özellikle Lohman Brown cins tavukları dünyada en çok üretim yapan tavuklardan biridir. Yumurta açısından .ok verimli olmasının yanı sıra az yem tüketen bir cins olmaktadır. Bu da Lohman Brown cinsi tavukların çok tercih edilmesini sağlıyor. Tavuklara 18-19 haftalık süre boyunca çok iyi bakmalı ve bütün gereksinimleri ile detaylı bir şekilde ilgilenilmesi gereklidir. 19 haftanın sonunda yumurta vermeye başlarlar. Bu tavuk cinsi için şayet yumurta yemi, ışık ve diğer etkenler de kullanılır ise yıllık yaklaşık 300 ya da daha fazla bir verim alabilirsiniz. Eğer bu hususlar karşılanmaz ise 200 ile 250 arasında düşük bir verim almanız söz konusu olacaktır. Bu tavuklar günlük 100 ile 130 gram yem tüketimi yapmaktadır.

Verimi yüksek olan bir diğer tavuk cinsi ise Leghorn tavuklardır. Bu cinsler yaklaşık 4 aylıkken yumurtlamaya başlarlar. Günlük 70 gram yem tüketimi yapmaktadırlar. Bu tavukların ağırlıkları küçük olması nedeni ile yalnızca yumurta vermesi için beslenmektedirler. Bu tavuklar yıllık 330‘a yakın yumurta üretimi yapmaktadır. Ancak yumurtaları beyaz olması sebebi ile köy yumurtası ve organik yumurta sıfatına girmemeleri sebebi ile çok tercih edilmezler.

Tavuk Çiftliği Fiyatları

Tavuk çiftliği için internet üzerinden hazır kurulum çiftlik satın alabilirsiniz. Aşağıdaki linklere tıklayarak hazır kurulum çifliklere ulaşabilirsiniz.

Eğer bir tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız ancak yeterli sermayeniz yok ise devlet tarafından verilen hibe desteklerinden yararlanabilirsiniz ya da sıfır faizli damızlık tavuk çiftliği kredisine başvurabilirsiniz.

Tavuk çiftliğinin nasıl kurulacağı, verim sağlayan tavuklar ve aylık kazancınız bu şekildedir. Eğer “ben bu işi yaparım” diyorsanız girebileceğiniz en kârlı işlerden biri olan yumurta üreticiliğine başlayabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Asrın GÜNEY YILDIRIM

2023 Yılında Ekonomi Gündemini takip eden ve ekonomi yazıları yazan bir girişimciyim.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu