Yol Kenarında Satış Yapmak İçin Gereken Prosedürler 2023

Günümüzün masraf gerektirmeyen küçük ticari yöntemlerinden biri de yol kenarında satış yapmaktır. Aracınızla seyahat ederken, yol kenarlarında organik diye satılan birçok sebze ve meyve ürününe rastlamanız doğaldır. Genelde o bölgede ikamet eden halk tarafından satışa sunulan bu ürünlerin organik olmasından dolayı, bir çok vatandaş tarafından yol kenarından alışveriş yapılmaktadır. Genelde tatil yörelerinde, İzmir, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Balıkesir, Çanakkale gibi yörelerimizde bu tür yol boyunda satış yapan tezgahlar sıklıkla görülebilir.
Peki yol boylarında satış yapmak isteyenlerin herhangi bir izin alması veya vergi ödemesi gerekiyor mu? Yol kenarında satış yapmak için nereye başvurmak gerekir. maddiyardim.com olarak yol boyunda satış mevzuatını inceledik.
Yol Kenarında Satış Yapmak Yasak Mı?
Türkiye’de herhangi bir şekilde gelir elde eden tüm vatandaşlarımızın vergilendirileceği kanunla sabittir. Tabi bu vergilendirmenin bir de hariç durumları mevcuttur. Belediyelerin belirlediği bir takım yerler vardır. Bu yerlerde seyyar satıcılık yapılmasına izin verilmiştir. Bu yerlerde seyyar satıcılık yapılması için belediye bazı kurallar belirlemiştir bu kurallar çerçevesinde şahıslar bulundukları yerde iş görebilirler. Tüm bu düzenlemeler Gelir Vergisi Kanununda düzenlenmiştir.
Araba arkasında seyyar ticaret hakkında bir yazı hazırlamıştık. Bu yazıda köy köy gezerek seyyar ürünler satan esnaflara bilgiler vermiştik. Fayda göreceğinize eminiz.
Satışı yapılan ürünler Belediye veya Büyükşehir Belediyesi Sınırları içerisinde yapıldığı taktirde, bu kez seyyar satıcılıkla ilgili mevzuat hükümleri uygulanmaktadır. Eğer köyünüzde, ilçenizde veya herhangi bir bölgede yol kenarında seyyar satış yapmak istiyorsanız, başınızın ağrımaması adına, mutlaka bağlı bulunduğunuz Belediye Başkanlığına ve Vergi Dairesine başvurmanız tavsiye olunmaktadır.
Köylerde ikamet eden vatandaşlarımız hasat sonunda elde ettikleri ürünlerin bir kısmını yol boylarında kurdukları tezgahlarında satışa sunarlar. Domatesten karpuza, kirazdan ayvaya, erikten dut marmeladına kadar, birçok köyde üretilen ürünleri bu tezgahlarda görebilirsiniz. Eğer sezonluk bir ürünü satmak için geçici bir süre, yol kenarında tezgah açmak istiyorsanız durum başka ancak yol kenarında bir baraka yapıp, bu barakada köyden veya ilçeden sezonluk veya yöreye ait meşhur ürünleri satmak istiyorsanız ticari bir iş yaptığınız söylenebilir. Bu ikisini birbirinden ayırarak, sabit bir gelir elde etmeyi amaçlamanız durumunda en yakın vergi dairesine başvurmanız yararınızadır. Herhangi bir şikayet bağlı durumda, beyanda bulunmamanız nedeniyle ceza alabilirsiniz.
Seyyar Olarak Satabileceğiniz Ürün Grupları
Seyyar satıcılık işi için belediyenin belirlediği yerlerde, gerekli izinleri aldıktan sonra bir seyyar satıcı arabası ya da yol kenarına bir tezgah kurarak sermayenizi kazanabilirsiniz. Seyyar satıcılık yaparak ne kadar para kazanabilirim ki diye düşünmeyin. Ankara, Eskişehir, Konya gibi kalabalık yerlerde işlek bir caddeye, insan trafiğinin çok fazla bulunduğu yerlere veya İzmir, İstanbul gibi kalabalık yerlerde de sahil kenarlarına seyyar satıcı arabası koyarak oralarda maddiyardim.com ürün satışı gerçekleştirerek çok güzel kazançlar elde edebilirsiniz. Önemli olan bulunduğunuz mevkide sizinle aynı işi yapan rakiplerinizin olmaması veya olsalar bile sizin rakiplerinize karşı en iyisini yapmanız gerekmektedir.
- Deniz bulunan yerlerde sahil kenarlarına; köfte, kokoreç, kumru, sandviç, tost, pilav satışı yapabilirsiniz. Bunlardan birini yapmak için küçük bir seyyar arabaya ihtiyacınız vardır. Eğer bunların birkaç tanesini aynı anda yapmak istiyorum diyorsanız minibüs, kamyonet, karavan arabalardan veya daha büyük seyyar arabalardan faydalanabilirsiniz.
- Bir simit firması ile anlaşarak seyyar simit arabası kiralayabilir, iznini aldığınız her yerde simit satabilirsiniz. Kalabalık yerlere tezgah açmanızda fayda olacaktır. Örneğin; pazar, sahil kenarları veya işlek caddelerde.
- Yine bir seyyar araba satın alarak veya kiralayarak midye satışı gerçekleştirebilirsiniz. Bu ürünün satışından iyi bir gelir elde edebilmek için olabildiğince kaliteli midyeler tedarik etmeye çalışın ve midyenin sık bulunamayacağı ama kalabalık yerleri tercih edin. Mesela İzmir de midye fazlasıyla bulunmaktadır. İnsanların sizi tercih etmesi için önünüzde binlerce midyeciyi aşarak popüler olmanız gerekmektedir. Fakat insanların hasret kaldığı yerleri tercih etmeniz halinde tek olacaksınız, insanlar size gelmeye mecbur kalacaklardır.
- Sokaklara ve caddelere kurulabilecek bir iş imkanı da mısır ve kestane satışı gerçekleştirmektir. Bu iş için de size küçük bir araba yeterli olacaktır. İkisinin satışını da aynı anda gerçekleştirebilirsiniz. Bir yerde haşlanmış mısır yaparken diğer tarafta kestane ve köz mısır yapabilirsiniz.
- Mevsimine göre dondurma satışı gerçekleştirebilirsiniz.
- Yaz aylarında çok tercih edilebilecek soğuk limonata, portakal suyu, nar suyu gibi içecekler satarak para kazanabilirsiniz.
- Gıda dışı olarak da bir kitap sergisi oluşturarak satış işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için minibüs, kamyonet ve karavandan faydalanabilirsiniz.
Seyyar Satıcılıktan Para Kazanılır Mı?
Seyyar satıcılıktan para kazanmak kişinin kendisine ve performansına bağlıdır. Kişi az çalışırsa ve pasif kalırsa doğru orantılı olarak az para kazanır ama saatlerce kendini tamamen işine vererek çalışma sağlarsa yüksek verimler elde ederek güzel kazançlar elde edebilir. İşin patronu kendiniz olacağınızdan çalışma saatlerinize de kendiniz karar verebilirsiniz. Para da sizin iş de. 🙂 Sonuçta bir şeylere çaba sarf etmeden ulaşılmıyor. Bu işten net kazancınızı kesin olarak söyleyemeyiz. Satış yapacağınız maddiyardim.com yer işlek ve bulunduğunuz il kalabalık ise satışlarınız sizin çalışma stilinize ve aktifliğinize göre artış gösterecektir. Ama satış yapacağınız yeri mahalle aralarına kurduysanız ve pasif bir çalışan iseniz durum farklı olur. Zarara uğrayabilirsiniz. Bu işten bir kerede 1.000 TL ve altını kazanmak da 2.000 TL ve üzerini kazanmak da sizin elinizde.
Seyyar Satıcılığın Kuralları
Belediyeler tarafından seyyar satıcılara bazı kurallar getirilmiştir. Bu kuralların haricinde seyyar satıcılık ticareti yapılamaz. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Her belediye kendi bulunduğu yerdeki satıcıları denetleyebilir. Gıda içerikli ürünlerin belediye tarafından belirlenen pazarlarda satışı gerçekleşir. Pazar yerlerinin haricindeki yerlerde gıda satışı dışında başa bir şey satılamaz. (Belediye tarafından izin verilmiş sabit çalışma yerleri hariç tutulmaktadır)
- Gıda sektörü ile uğraşan seyyar satıcıların Türk Gıda Kodeksi ve 5197 sayılı gıdaların üretimi ve ve tüketimi hakkında oluşturulmuş kanunlara uygun bir biçimde üretiminin yapıldığını ispatlayan bir belge ve satışa sunulan gıdanın üretimine ve satılmasına izin verildiğine dair belgeyi seyyar satıcı araçlarının üzerlerinde bütün insanların görebileceği yerlerde bulundurmaları zorunludur. Seyyar Satıcılık Nasıl Yapılır? isimli içeriğimizden detaylı bilgi alabilir ve en çok satılan ürün grupları ile kazanmaya başlayabilirsiniz.
- Üretimi yapılan gıdaların satıcı tarafından şahsen üretilmesi halinde kişinin, bu belgeleri kendi adına ve üzerine olması zorunludur. Fakat imal edilen ürünler bir firma ve üretici tarafından gerçekleştiriliyorsa, üretim yapan firma adına düzenlenmiş olması gereklidir.
- Seyyar satıcı, satışını gerçekleştirdiği malların üretime izni olan bir firmadan tedarik edildiğine dair günlük fatura ve sevk irsaliyesi üzerinden belgeler oluşturması zorunludur.
Seyyar satıcılık yaparak para kazanmak istiyorsanız gerekli izinleri ve belgeleri almadan bu işe başlamayın. Aksi taktirde belediyeler tarafından cezai işleme tabii tutulursunuz.